top of page
wigs second hand logo

VILL DU SÄLJA DIN WIG GENOM OSS?

Mika Marin Sthlm Second Hand Wigs är Stockholms enda second hand för peruker. Vi kan hjälpa dig att sälja en peruk som du inte längre använder. Vi köper inte din peruk i traditionell mening. I stället agerar vi som din återförsäljare, som du har ett försäljningskonto hos. I praktiken innebär det att vi vi tar in din peruk, fräschar upp den, fotograferar och filmar den med en live modell, lägger ut den på vår hemsida och ställer fram den i vår butik. Sedan hoppas vi att någon vill köpa din peruk.

Vi bestämmer utpriset, som du godkänner innan varan läggs ut till försäljning.  Peruken kan även vara tillgänglig för uthyrning - det är något som du bestämmer. Mer om det  längre ner. Ända hit är allt detta helt  kostnadsfritt för dig. Om vi sedan lyckas sälja din peruk, så endast då tar vi ut en provision, drar av momsen och betalar ut din förtjänst. Du kan när som helst avbryta samarbetet med oss (dock tidigast efter tre månader) och hämta din peruk tillbaka - No hard feelings

Ta gärna en titt på frågor och svar här nedan så får du en bättre bild hur det hela går till.

säljprocess

1 Du lämnar peruken till oss för försäljning

2 Vi fräschar upp den

3 Vi fotograferar den med en modell

4 Vi lägger upp den för försäljning 

5 Förhoppningsvis säljer vi den

6 Du får din del av försäljningspriset

Vilken typ av wigs tar ni in?

Wigs hos oss är uppdelade på fyra perukkategorier (human hair, lace front, fashion och cosplay) samt Hair Pieces (toupeer, ponyttails, tops och extensions). Alla dessa kategorier accepteras till försäljning. Här är lite närmare beskrivning. 1. HUMAN HAIR WIGS Här platsar in alla peruker som är gjorda av äkta hår (både remy och non-remy) och även human hair blends. Dessa peruker måste hålla en hög kvalitet och de ligger prismässigt mellan 600 och 1.200 kronor. 2. LACE FRONT Denna kategori rymmer alla peruker som har en s.k. tyllpanna med en mer naturlig hårlinje. Lace front wigs anses vara bättre än peruker utan en tyllpanna. Dessa peruker kan vara av äkta eller syntethår. Hos oss hamnar dock peruker av äkta hår i human hair kategorin även om de skulle ha en tyllpanna. 3, FASHION WIGS Här hittar du alla peruker utan en tyllpanna som är gjorda av syntetmaterial och som är av en kvalitet som kan användas till vardags eller till fest och inte bara för maskerad. 4. COSPLAY WIGS Cosplay betyder maskerad och denna kategori är till för peruker som är uppenbart gjorda för detta ändamål eller som är av något sämre kvalitet och inte kvalificerar sig till fashion kategorin. 5. HAIR PIECES Här placeras alla så kallade add-ons, d.v.s. saker och ting som oftast är synliga tillsammans med ens eget hår. Exempelvis extensions, hästsvansar, tops (det översta håret på toppen av huvudet), toupéer (halvperuker eller delperuker) för både kvinnor och män. När det gäller toupéer, tops och extensions är vi mer nitiska vid bedömning av kvaliteten än vad vi är vid bedömning av peruker. Produkter som faller under denna kategori skall helst vara nya, oanvända eller använda någon enstaka gång utan någon märkbar slitage. Vi tar inte in löshår av något slag, varken syntetiskt eller humant.l Ponytails måste vara slutna i syfte att inte sys eller på annat sätt fästas semipermanent i ens eget hår.

Hur mycket kan jag få för min wig?

Försäljningspriset bestämmer vi tillsammans. Dock har vi ett pristak på utpris normalt om 2 000 kr (oanvända längre peruker av äkta hår med lace front och lace closure kan ibland säljas för högre pris). Normalt sett ligger utpriset lägre än så - ta gärna en titt på peruksidorna för att få en uppfattning. Av detta utpris tar staten moms på 25%. Från summan som finns kvar efter moms drar vi av en provision på 35%. I slutändan får du alltså 65% av utpriset exklusive moms. Betalningen får du när din peruk har blivit såld. Blir inte din peruk såld, får du dess värre inte heller någon ersättning. Du kan avbryta samarbetet när som helst, om du så vill och hämta tillbaka din peruk. Vår tjänst är kostnadsfri för dig som säljare. Du kan tjäna mer pengar om du tillåter att din peruk hyrs ut. Läs mer om detta under det aktuella avsnittet Du kan räkna ut din vinst med hjälp av vinstkalkylatorn som finns på denna sida.

Min wig kostade över 10.000 som ny. Jag kan inte sälja den för mindre än...

Detta hör vi ofta, speciellt när det handlar om en så kallad terapiperuk (en peruk man köper, ofta med bidrag, vid en medicinsk behandling som gör att man tappar håret). Dessa peruker har nästan alltid en prislapp med ett överpris, som den säljande butiken tar eftersom en stor del av betalningen består oftast av bidrag. Men att betala så mycket för en peruk är orimligt - i synnerhet om peruken är av syntetmaterial och framför allt om den inte har en tyllpanna. Vi beklagar om du har betalat för mycket för din peruk. Du kan mer än gärna sälja din terapiperuk genom oss, vilket många gör, men vi tillämpar samma regler om maxpris (2000 kr utpris inkl moms) för alla peruker oavsett var de kommer ifrån. Om detta inte funkar för dig är vi inte rätt forum för dig.

exempel på en perukbild

Vi fräschar upp din peruk, fotograferar och filmar den, lägger ut den på nätet och fysiskt i vår butik till försäljning och eventuellt uthyrning,. Allt detta ör helt kostnadsfritt för dig som säljare.

När och hur får jag betalt? Drar ni av moms eller skatt?

Du får betalt när din peruk har blivit såld eller efter att din peruk blivit uthyrd så många gånger, att 140% av utpriset har uppnåtts. Säljer vi din peruk utan att den har blivit uthyrd får du 70% av utpriset exklusive moms. On du tillåter att din peruk hyrs ut, får du 50% av hyran exklusive moms för varje uthyrningstillfälle. Om din peruk blir uthyrd så många gånger att din ersättning för hyrorna uppgår till 140% av utpriset, anses din peruk som såld. Du kan alltså tjäna 200% ersättning om du tillåter uthyrning. Läs mer under avsnittet som handlar om uthyrning. Vid utbetalning utfärdar vi alltid ett kvitto på försäljningen. Vi står för moms och skatt på all förtsäljning genom oss, Som privatperson behöver du inte ta upp försäljningen i din deklaration om din "verksamhet" inte kan betraktas som yrkesmässig.

Hur fungerar uthyrning? Tjänar jag på att tillåta min wig att hyras ut?

Om du din peruk får hyras ut innan den blir såld är helt upp till dig. Vad du ska tänka på är att uthyrning sliter på peruken något, men samtidigt kan du tjäna dubbla ersättning om du tillåter uthyrning. Det fungerar så här: Kunden hyr peruken under en vecka och betalar en hyra som vi räknar ut. Hyran är alltid relaterad till utpriset och bestäms av oss. Din del av hyran är 50%. Provisionen räknas på veckohyran exklusive moms. Kunden måste också lägga ut en deposition som motsvarar mellanskillnaden från hyran till perukens utpris. Detta är en säkerhet ifall kunden inte skulle komma tillbaka med peruken. I en sådan situation räknas det som en direkt försäljning. Du får betalt för hyran tills att din ersättning har fördubblats jämfört med en direkt försäljning, dvs tills att 140% av utpriset har tjänats in. Därefter räknas peruken vara såld och den tillfaller butiken som bestämmer vad som händer med peruken. Om du bestämmer dig att avbryta vårt samarbete efter att peruken blivit uthyrd en eller flera gånger, tillfaller då ingen ersättning för hyrorna dig, men du kan fortfarande hämta peruken tillbaka. Peruker vars försäljningspris är lägre än 300 kr hyrs inte ut alls. Hyrpriset skulle bli så lågt att jobbet med uthyrningen kostar mer än vad det smakar. Dessa är tillgängliga endast för köp.

Hur snabbt kan ni sälja en peruk?

Det är en fråga ingen kan svara på. Det beror på vad kunderna söker och mycket är tillfälligheternas spel. Vissa peruker har blivit sålda sammna dag de lämnats in medan andra ligger kvar i månader. Det här har inget med kvalitet eller pris att göra utan beror allt som oftast på tillfälligheter. Skulle du tröttna på att vänta på att din peruk blir såld, kan du när som helst avbryta vårt samarbete. Dock tycker vi att du ska ge det minimum tre månader. Vår tjänst är gratis för dig som säljare så det kostar ingenting att försöka.

exempel på en peruk filmklipp

Alla peruker presenteras på hemsidan med en live videoklipp där det är lätt att se hur peruken faller på en levande person. Det är mycket mer än vad man ser på de flesta webbplatser, som säljer peruker.

Kan jag göra något själv för att boosta uthyrning eller försäljning av min wig?

Ja! Och det får du mer än gärna göra. Du får exempelvis gärna dela din peruks sida på sociala media. För att publicera en bild på peruken, kan du ladda ner vilken bild som helst på peruken och därefter dela den. Glöm inte att lägga till länken till din peruks infosida. Vi hoppas att dessa funktioner hjälper till och boostar både uthyrning och försäljning, Om det finns andra funktioner som du önskar att vi lägger till, tipsa gärna oss!

Vad händer om min peruk inte blir såld eller uthyrd?

Det kan förstås hända, att ingen köper din peruk eller att din peruk inte heller blir uthyrd någon gång. Skulle det bli så, är det inte mer än rimligt att du har rätt att avbryta vårt samarbete, vilket du kan göra när som helst. Inga kostnader kommer i så fall tillfalla dig. Att jobba med oss är alltid kostnadsfritt för dig som säljare. Vi ser dock helst att minsta tiden du ger detta är tre månader. Ofta tar det längre än så innan en peruk blir såld. Vi rekommenderar att du låter din wig ligga hos oss så länge du inte har användning för den. Under tiden kan du själv marknadsföra din peruk och boosta både försäljning och uthyrning av den empelvis på sociala media genom att länka till din peruks infosida. Mer om detta under det aktuella avsnittet.

Hur funkar det med alla skatter och moms? Vem ska betala dem?

Vi står för alla skatter och momsen kopplade till försäljningen och sköter dess redovisning till Skatteverket. Det enda du behöver göra är att godkänna ett kvitto när en utbetalning sker till dig personligen eller till ditt konto. Som privatperson behvöer du inte ta upp försäljningen av enstaka peruker i din deklaration. Det blir aktuellt först om eller när din "verksamhet" kan betraktas som yrkesmässig (vilket i de flesta av fallen inte är aktuellt).

Hur ska jag göra rent praktiskt om jag vill sälja min peruk genom er?

Börja med att skicka oss ett mejl. Använd vårt kontaktformulär eller e-postadress du hittar på sidan "Boka & Kontakt". Bifoga gärna, om du har, någon bild på din peruk och berätta hur mycket ungefär du vill få för den. Var rimig med ditt anspråk, vi tackar nej till anspråk som inte matchar vår prisbild, överstiger vårt pristak eller om kvaliteten inte matchar det begärda priset. Ta gärna en titt på perukerna på sidan för att få en uppfatttning om en rimlig prisbild. Därefter ska du vänta på ett svar från oss. Vi brukar svara inom en vecka. Om allt ser bra ut, kommer vi överens om en dag och tid då du kan komma och lämna peruken. Alternativa leveranssätt kan diskuteras om du inte bor i Stockholms området. Skickar du peruken till oss per post, står du själv för portokostnaden. Samma gäller om du vill avbryta samarbetet och vill att vi skickar peruken tillbaka per post. Vid överlämning sluter vi även ett skriftligt avtal gällande försäljningen och eventuella uthyrningen av peruken. Lämnar du in flera peruker, skrivs det ett avtal för varje peruk för sig. Här tar vi över processen och meddelar dig så snart din peruk är till salu genomm oss, så du kan själv också marknadsföra den via lämpliga kanaler.

Jag har andra eller mer specifika frågor...

Hittar du inte svar på dina frågor här, är du välkommen att höra av dig genom e-post eller vårt kontaktformulär. Vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet. Undvik gärna att ringa till oss i ärenden som rör peruker då vi redan är hårt belastade med alla bokningssamtal. Tack för att du tar hänsyn till detta.

bottom of page