wigs.jpg

2nd HAND WIGS

i vår butik på Tulegatan 9 i Sundbyberg hittar du Stockholms enda second hand för peruker. Här kan du prova och köpa använda peruker i gott skick. Vi har peruker i äkta hår och syntet, lace front wigs med naturlig hårlinje, fashion wigs, peruker för drag queens och produkter för perukvård. Alla peruker i vårt sortiment presenteras här på sidan och kan beställas hem.

Vill du sälja din peruk i gott skick? Kom in med den och lämna in den till försäljning.

Vi tar hand om allt. fotograferar den, presenterar den här på sidan och säljer den åt dig. Du behåller en större del av priset efter moms och skatteavdrag. Vill du sälja en peruk, kontakta oss först innan du kommer in med den.

Vår butik har normalt öppet måndag-fredag 11-19 och lördag 11-17. Välkommen in.

Nytt projekt (7).jpg
Nytt projekt (10).jpg
Nytt projekt (5).jpg
Nytt projekt (8).jpg
Nytt projekt.jpg
 

PERUKVÅRD

En peruk (wig) håller länge och ser bra ut om man vårdar den rätt. Här har vi samlat några tips och råd om hur du sköter din peruk på bästa sätt. Och sättet beror på vad din peruk är gjord av.

HUMAN HAIR & HUMAN HAIR BLEND

Human hair wigs är peruker gjorda av äkta hår. Human hair blend är en wig som består av både äkta hår och syntethår. Blend wigs är svårast att sköta då syntet och äkta hår beter sig olika. Peruker med äkta hår behandlas i stort sett som vanligt hår.

SYNTETISKA FIBRER

Det allra vanligaste är att peruker är gjorda av syntetmaterial vars kvalitet är mycket skiftande. Vi klassar dessa i tre kategorier: Lace front wigs, fashion wigs och cosplay wigs. Det allra bästa syntetmaterialet heter Kanubia. Peruker av Kanubia ser ut som äkta hår och känns precis som ett vanligt hår. De tål styling med värme och återhämtar sig bra från exempelvis ett regn. Nackdelen med Kanubia är dess korta livslängd innan fibrerna blir torra och mindre snygga. Det näst bästa materialet heter Kanekalon, som känns och  ser ut som äkta hår och anses därför vara ett av de bästa perukfibrer. Nackdelarna med Kanekalon är, att det inte tål hög värme och vid användning av stylingprodukter förkortas fibrernas livslängd avsevärt. Toyokalon är en billigare form av Kanekalon och har samma nackdelar. Toyokalon kan inte alls stylas med värme och användning av stylingprodukter är inte rekommenderat alls. Sedan finns det en salig blandning av andra fibrer som kan ha olika egenskaper. Vissa brands har egna namn för sin a fibrer, men de flesta har Kanekalon som utgångsmodell. Syntetiska peruker sköts inte som vanligt hår.

TVÄTT

En peruk ska tvättas när den är smutsig. Överdrivet tvättande sliter på peruken. Att inte tvätta peruken tillräckligt ofta gör den stel, onaturlig och ful.

Vid tvätt av äkta hår använder man ett vanligt shampo och balsam av hög kvalitet. Vid tvätt av syntetmaterial kan man använda speciell perukshampo och perukbalsam. Dessa är dock ofta dyra och kan ersättas med billigare alternativ. Som shampo kan du använda flytande color tvättmedel eller några skedar bikarbonat. Som balsam fungerar sköljmedel mycket bra.

Tvätta inte din wig under rinnande vatten utan gör det i en skål. Fyll den med ljummet vatten om du tvättar äkta hår eller ganska kallt vatten (max 30 grader) om du tvättar syntet. Häll i tvättmedlet eller lös upp bikarbonatet och lägg din peruk sedan i vattnet. Låt en syntetwig ligga dränkt i vatten en halvtimme. Lyft sedan wigen upp och ner från vattnet för att lösa upp smuts. Lämna wigen i vattnet ytterligare en halvtimme och upprepa lyften innan du du tar den ut från vattnet.

 

Skölj wigen i en ny skål med rent vatten (kallt för syntet, ljummet för äkta hår).  Förbered sedan en skål med iskallt vatten och sköljmedel för syntethår. På äkta hår kan du

WIGVARD01.jpeg

applicera balsamet direkt i håret. Äkta hår kan sköljas av efter 10 minuters verkningstid. Syntetperukerna ska ligga i det iskalla vattnet med sköljmedel 30-60 minuter. Skölj sedan i rent kallt vatten 1-2 gånger på samma sätt som du tvättade håret.

Ställ peruken sedan på en perukstock eller en dylik ställning och låt den dropptorka helt innan du rör den mer. Först efter att wigen är helt torr kan du borsta och börja styla den. Att ställa stocken i exempelvis badkaret gör att den inte droppar vatten på golvet, som kan eventuellt ta skada av vattnet.

BORSTANDE

Peruker kammas eller borstas från topparna, dvs tvärtom som man oftast gör med det vanliga håret. Red ut håret från topparna först innan du rör dig mot roten. Själva borstandet gör man naturligtvis i en vanlig riktning med håret. Om du borstar peruken från rötterna och utåt istället, gör det att borsten eller kammen drar upp knutar och drar ut strån ur din peruk, som till slut blir väldigt tunn. Så börja med topparna och borsta i små sektioner för att undvika att dra i håret, flytta upp håret när du är klar med en sektion och tvinga inte håret att reda sig med tvång utan ta det lugnt och försiktigt.

Sedvanliga hårborstar kan ibland vara lite för hårda mot en peruk eftersom de kan sträcka ut och dra ut perukhåren istället för att försiktigt trassla av dem. Därför ska du helst använda en borste eller kam avsedd för peruker eller för extensions. Dessa finns billigt att beställa bl.a på diverse kinasajter  och säljs där hårförlängningar finns. Det finns egen typ av borstar för äkta löshår och syntetiskt löshår. För krulligt hår kan det räcka gott med att borsta endast med fingrarna.

wigvard02.jpg

Har du en perukstock använd den när du jobbar med håret. Den kan du nåla fast i stocken med vanliga synålar för att göra hanteringen lättare. Korta peruker kan med fördel borstas när de sitter på huvudet. Du kan använda en detangeling (antiknut) spray som gör att borste glider i håret lättare och även innehåller ofta vårdande ämnen. Dessa sprayer är olika för äkta och syntethår. Använd inte spray som är avsett för annan typ av hår än den som du har. Överdriv inte med mängden spray då den kan göra håret tungt och få det att se flottig ut.

Oavsett hur ofta du använder din peruk, så är det viktigt att borsta den jämna mellanrum - om du vill hålla den i fint skick.

STYLING OCH FÖNING

Styling med värme sliter alltid på håret oavsett vilken typ av peruk man har. Äkta hår tål alltid styling med värme utan att skadas (mer än på sikt), men syntetiska peruker kan inte alltid stylas med värme. Om peruken tål styling med värme står oftast i anvisningarna. Har du köpt en begagnad peruk, finns dessa dock inte ofta med. I dessa fall får du testa med värme på en liten sektion exempelvis i nacken.

Generellt rekommenderas det inte att föna peruker alls. Äkta hår kan ändå stylas med en fön, men då är det jätteviktigt att använda värmeskyddande spray för att inte skada håret eller göra det livlöst och torrt. Även om din peruk är äkta hår, kan den inte få näring genom skalpen. Det gör den mer sårbar än håret på huvudet. Föna inte syntetperuker alls.

WIGVARD03.webp

Lock- eller plattång kan användas på äkta hår och vissa syntethår. Syntet tål dock inte lika hög värme som äkta hår. Om du ska locka håret, använd hellre värmespolar som är mycket mer skonsamma mot håret än heta tänger. I stylingen ska man alltid vara sparsam med all behandling som kan slita på håret.

STEAMING är det bästa sättet att styla och fräscha upp en syntetperuk. Använd inte denna metod för äkta hår. Med steam menar man som det heter ånga på peruken. När peruken har tvättats och den har torkat helt, kan du borsta den under ånga. Ånga rätar upp och fräschar upp fibrerna i en syntetperuk och får den att se snyggare ut, ofta nästan som den var som ny. Det finns speciella wig steamers att köpa på nätet,. De är förstås det allra bästa alternativet, men dessa kan kosta tusentals kronor. Du kan använda dig av en gammaldags kaffepanna med pip eller en vanlig steamer, som finns att köpa för så lite som 200 kr på nätet. En steamer med borste är perfekt för långa peruker. Använd dock inte ett ångstrykjärn som har en het platta, du kan träffa peruken med den och förstöra den på en enda touch. Välj en med endast ånga. Vill du locka din wig sätter du upp papiljotterna i håret och öser på ånga i hela peruken. Låt torka i ett par timmar och ta bort papiljotterna. Borsta sedan igen utan ånga. Ångbehandla dock inte äkta hår, human hair blend eller peruker som inte är värmebeståndiga. Är du osäker, testa i ett litet parti exempelvis i nacken.

STYLING PRODUKTER

Även om det är nödvändigt så gillar inte peruker stylingprodukter. Därför ska du minimera mängden i alla lägen. Också, att tvätta bort produkterna är viktigt, speciellt om wigen ska stå ett tag innan nästa användning. Annars blir slitaget ännu större än vid frekvent bruk.

Vid styling av äkta hår gäller vanliga styling produkter och regler. Syntethår är lite trixigare, men följer du dessa råd minimerar du slitaget.

HÅRSPRAY är kanske den vanligaste stylingprodukten. Använd en spray som antingen är speciellt framtagen för peruker eller var noga med att välja en spray som är helt vattenlöslig. Att välja rätt spray förlänger livslängden på din peruk. Det allra bästa är att använda en som är speciellt framtagen för att fungera med syntetiska hårfibrer, eftersom kemikalierna i vanliga hårsprayer lätt kan bryta ner syntetmaterialet. Jon Renau, Revlon och Wella har speciella sprayer för syntetperuker. Sök på nätet.

Syntethår tål i varierande grad andra produkter som mousse eller gel. Vax 

WIGVARD04.webp

funkar inte alls med syntetiskt hår. Alla produkter du väljer ska vara vattenlösliga, det är en huvudregel nummer ett. Sedan är det alltid bäst att försöka klara sig utan eller med en liten mängd, vilken produkt det än gäller. Glöm inte att styling gör håret alltid stelare och mindre naturligt. Det är väldigt konstigt om ditt hår inte rör sig alls ens när det blåser friskt...

FÖRVARING & RESANDE

Peruker bör förvaras borta från direkt solljus, värme och damm. Det är också smart att hålla din wig ifrån husdjur och nyfikna barn. 

När du ska förvara din wig längre än ett par dagar, ska du först vika den på mitten från öra till öra. Detta fungerar bäst när peruken är kort eller medellång. Om peruken är för kort för att vikas och inte är stylad, kan du vända den ut och in istället. Om peruken är lång och rak, kan fläta ändarna i några sektioner. Detta förhindrar att de långa fibrerna trasslar ihop sig under förvaringen.  Placera gärna ett hårnät över peruken. Detta är särskilt viktigt om du förvarar en syntetisk peruk som inte är värmebeständig. Om en syntetisk peruk som inte tål värme tappar sin stil, kommer det att bli svårt att styla den.

Lägg wigen sedan i en plastlåda eller -påse. Det förhindrar fibrerna att torka ut.

wigvard05.jfif

Om du ska på semester och behöver resa med din peruk bör den förvaras i en stadig behållare som förhindrar att den av misstag plattas till eller trycks ihop. Om du är en frekvent resenär kan det löna sig att investera i en anpassad peruklåda eller en perukresväska, som på bilden.

VI HJÄLPER DIG

Vad en begagnad peruk utan anvisningar tål och hur den beter sig är förstås oförutsägbart. Men vi på Mika Marin Stockholm Second Hand Wigs hjälper våra kunder efter bästa förmåga. Du får med dig skötselråd och stöter du på problem som du inte verkar kunna lösa på egen hand, kan du alltid kontakta oss så försöker vi komma på en lösning tillsammans. Du kan nå oss via vårt kontaktformulär eller så kan du svänga förbi salongen i Sundbyberg. (Vi besvarar inte sms och samtalen blir inte alltid besvarade p.g.a bokningar.)

Om du känner dig osäker på tvätten eller stylingen, kan du lämna din peruk till oss och vi tar hand om den.

Prislistan som gäller för perukvård är följande:

Äkta :: Synt.

Tvätt av kort peruk*

Tvätt av medellång peruk*

Tvätt av lång peruk*

Styling av kort peruk**

Styling av mellanlång peruk**

Styling av lång peruk**

Uppsättning**

Klippning av topparna**

* I tvötten ingår även steam, borstning och lättare styling utan produkter.

** Om tvätt av peruken är nödvändig för uppdraget, tillkommer kostnaden.


Lycka till med din "nya" peruk! 

175 :: 275

200 :: 300

250 :: 350

125 :: 150

250 :: 275

350 :: 400

400 :: 400

350 :: 450

Hjälpmedel & Produkter

Produkter vi nämner i tips och råd finns att köpa även via oss.