top of page
wigs second han gif
wigs by mika marin sthlm

Kom och fynda bland våra helt nya och bättre begagnade peruker - fysiskt i vår butik i Sundbyberg eller här på nätet.

Oavsett om du söker en wig till för att använda dagligen, för att piffa upp looken i Pride-paraden, till firmans maskerad  eller för amatörteatern du är med i, KOLLA MED OSS FÖRST. Du spar en hel del pengar och hjälper naturen genom att återbruka.


Vilken typ av wig söker du? Välj kategori
Äkta hår peruker Second Hand Wig Shop Stockholm
lace front  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm
fashion  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm
Maskerad  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm
Hårdelar
wig brands
tailored signature wigs

Eller vill du kolla in något av dessa?
Hyr en wig
Wigtionary
wig skötselråd
Wigmaster
sälj din wig
dragstore banner
perukvard
wigs second hand

Allmänna Skötselråd

En peruk (wig) håller länge och ser bra ut om man vårdar den rätt. Här har vi samlat några tips och råd om hur du sköter din peruk på bästa sätt. Och sättet beror på vad din peruk är gjord av.

HUMAN HAIR & HUMAN HAIR BLEND är peruker gjorda av äkta hår. Human hair blend är en wig som består av både äkta hår och syntethår. Blend wigs är svårast att sköta då syntet och äkta hår beter sig olika. Peruker med äkta hår behandlas i stort sett som vanligt hår.

SYNTETISKA FIBRER Det allra vanligaste är att peruker är gjorda av syntetmaterial vars kvalitet är mycket skiftande.

Vi klassar dessa i tre kategorier: Lace front wigs, Hard front Fashion wigs och Cosplay Maskerad wigs. Gemensamt med alla syntetperuker är att de behöver behandlas på annat sätt än äkta hår. Man ska exempelvis inte använda vanligt schampo och balsam när man tvättar dem. De fräschas upp med ånga och de gillar inte särskilt mycket stylingprodukter. Olika fibrer kan ha olika namn: Kanekalon, Toyokalon, Kanubia, Japanska fibrer etc. Vissa brands har egna namn för sina fibrer, men de flesta har Kanekalon som utgångsmodell. 

TVÄTT

En peruk ska tvättas när den är smutsig eller luktar mindre fräscht. Samtidigt sliter överdrivet tvättande på peruken. Rekommendationen är att man ska använda en wig maximalt 20 gånger innan den bör tvättas, men då ska man inte haft några produkter i håret m.m. I praktiken tvättar man peruken oftare än så. Under en dag med peruken på svettas man nämligen mellan två och fem deciliter bara genom huvudet. Att inte tvätta peruken tillräckligt ofta är med andra ord inte så fräscht och kan även göra håret stelt, onaturligt och fult. En otvättad peruk kan också vara en riktig bakteriehärd. Har du dessutom använt stylingprodukter är det viktigt att tvätta bort dessa, om man vill använda peruken länge. Fibrerna kan brytas av om peruken förvaras en längre tid med stylingprodukter på.

Vid tvätt av äkta hår, human hair wigs och human hair blends använder man ett vanligt schampo och balsam av hög kvalitet. Snåla inte med kvaliteten. Ju bättre produkten är för ditt eget hår, desto bättre är den även för peruken. Ibland kan man ge peruken en inpackning, men där ska man vara försiktig, eftersom inpackningar gör lätt en peruk för tung och flottig. Välj en inpackning som inte är väldigt oljig.

tvätt av peruk  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm

Vid tvätt av syntetmaterial kan man använda en speciell perukschampo och balsam. Dessa är dock ofta dyra och kan ersättas med mycket billigare alternativ, som funkar lika bra. Som schampo kan du använda flytande color tvättmedel eller några skedar bikarbonat. Som balsam fungerar sköljmedel utmärkt. Tvätta inte din syntetperuk med vanliga hårprodukter. De kan lämna en osmickrande beläggning på hårstråna.​​

 

Om du har limrester på din peruk, ska dessa avlägsnas innan tvätt. Isopropanol löser upp Mastix, men kan torka ut fibrerna, så var både snabb och försiktig här utan att stressa så att du i all hast sliter på håret. En gammal tandborste kan hjälpa till med avlägsnandet. Borsta endast på insidan av peruken. Om du är rädd för att använda isopropanol, testa med att gnugga med balsam först, det kan lösa upp en hel del av limresterna. Efter att limmet är avlägsnat ska du direkt efter gå vidare med att tvätta håret.

SPECIALTIPS om lim och limrester

Ibland räcker det med ett hårnät och en Wig Grip för att hålla peruken på plats. Många vill dock säkerställa, att håret sitter där det ska även när man dansar eller gör andra aktiviteter. De flesta använder då perukklister (lim). Det finns i tre olika typer: Akrylbaserade, silikonbaserade och numera även vattenbaserade Akrylbaserade lim håller i veckor, men kräver vid avlägsnandet en speciell borttagare. Av silikonbaserade lim är den vanligaste typen Mastix, som också kräver en borttagare eller Isopropylalkohol för att avlägsna limresterna från peruken. Numera finns det även vattenbaserade klister. Dessa har något sämre hold-förmåga om man svettas myket, men en klar fördel är att limresterna avlägsnas enkelt med endast vatten. Så beroende på din kunskapsnivå och behov, välj rätt typ av klister. 

Oavsett äkta hår eller syntet, tvätta helst inte din wig under rinnande vatten utan gör det i en skål. Det är mycket skonsammare för håret. Fyll skålen med ljummet vatten om du tvättar äkta hår eller ganska kallt vatten (max 27 grader) om du tvättar syntet. Häll i tvättmedlet eller lös upp bikarbonatet och lägg din peruk sedan i vattnet. Låt en syntetwig ligga dränkt i vatten en stund. Lyft sedan wigen upp och ner från vattnet för att lösa upp smuts. Lämna wigen i vattnet några ytterligare minuter för att sedan upprepa lyften innan du du tar den ut från vattnet.

 

Skölj wigen i en ny skål med rent vatten (kallt för syntet, ljummet för äkta hår).  Förbered sedan en skål med iskallt vatten och sköljmedel för syntethår. På äkta hår kan du applicera balsamet direkt i håret. Äkta hår kan sköljas av efter 10 minuters verkningstid. Syntet ska ligga i det iskalla vattnet med sköljmedel upp till 30 minuter. Skölj sedan i rent kallt vatten 1-2 gånger på samma sätt som du tvättade håret.

Ställ peruken sedan på en perukstock eller en drip dry ställning och låt den dropptorka helt innan du rör den mer. Detta kan ta en hel dag. För att snabba upp torkningen finns det speciella torkhuvuden som fördelar luften underifrån skonsamt utan att skada peruken. Först efter att wigen är helt torr kan du borsta och börja styla den. Att ställa stocken i exempelvis badkaret gör att den inte droppar vatten på golvet, som kan eventuellt ta skada av vattnet.

BORSTANDE

Peruker kammas eller borstas från topparna, dvs tvärtom som man oftast gör med det vanliga håret. Red ut håret från topparna först innan du rör dig mot roten. Själva borstandet gör man naturligtvis i en vanlig riktning med håret. Om du borstar peruken från rötterna och utåt istället, gör det att borsten eller kammen drar upp knutar och drar ut strån ur din peruk, som till slut blir väldigt tunn. Så börja med topparna och borsta i små sektioner för att undvika att dra i håret, flytta upp håret när du är klar med en sektion och tvinga inte håret att reda sig med tvång utan ta det lugnt och försiktigt.

Sedvanliga hårborstar kan ibland vara lite för hårda mot en peruk eftersom de kan sträcka ut och dra ut perukhåren istället för att försiktigt trassla av dem. Därför ska du helst använda en borste eller kam avsedd för peruker eller för extensions. Dessa finns billigt att köpa exempelvis på vår webshop. Det finns egen typ av borstar för äkta löshår och syntetiskt löshår. För krulligt hår kan det räcka gott med att borsta endast med fingrarna.

borsta  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm

Har du en perukstock använd den när du jobbar med håret. Nåla fast peruken i stocken med peruknålar. Det gör hanteringen lättare. Korta peruker kan med fördel borstas när de sitter på huvudet. Du kan använda en detangeling (antiknut) spray som gör att borsten glider lättare. Sprayen innehåller även vårdande ämnen. Dessa sprayer är olika för äkta och syntethår. Använd inte spray som är avsett för annan typ av hår än den som du har. Överdriv inte heller med mängden spray då den kan göra håret tungt och få det att se flottig ut. Oavsett hur ofta du använder din peruk, så är det viktigt att borsta den jämna mellanrum - om du vill hålla den i fint skick.

STYLING OCH FÖNING

Styling med värme sliter alltid på håret oavsett vilken typ av peruk man har. Äkta hår tål ändå styling med värme utan att skadas (mer än på sikt), men syntetiska peruker kan inte alltid stylas med värme. Om peruken tål styling med värme står oftast i anvisningarna. Har du köpt en begagnad peruk, finns dessa dock inte ofta med. I dessa fall får du testa med värme på en liten sektion exempelvis i nacken.

Generellt rekommenderas det inte att föna peruker alls. Äkta hår kan ändå stylas med en fön, men då är det jätteviktigt att använda värmeskyddande spray för att inte skada håret eller göra det livlöst och torrt. Även om din peruk är äkta hår, kan den inte få näring genom skalpen. Det gör den mer sårbar än håret på huvudet. Föna inte syntetperuker alls.

styla  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm

Lock- eller plattång kan användas på äkta hår men endast på vissa syntethår. Syntet tål inte lika hög värme som äkta hår. Om du ska locka håret, använd hellre värmespolar som är mycket mer skonsamma mot håret än heta tänger. I stylingen ska man alltid vara sparsam med all behandling som kan slita på håret.

STEAMING

STEAMING är det bästa sättet att styla och fräscha upp en syntetperuk. Använd inte denna metod för äkta hår. Med steam menar man som det heter ånga på peruken. När peruken har tvättats och den har torkat helt, kan du borsta den under ånga. Ånga rätar upp och fräschar upp fibrerna i en syntetperuk och får den att se snyggare ut, ofta nästan som den var som ny. Det finns speciella wig steamers att köpa på vår webbshop för under en femhundring. De är förstås det allra bästa alternativet.

 

Du kan även använda dig av en gammaldags kaffepanna med pip eller en vanlig kläd steamer. Steamers med borste (som steamern du kan köpa på vår webbshop har) är perfekta för långa peruker. Men förstå skillnaden mellan en steamer och ett ångstrykjärn. Använd inte ett ångstrykjärn! Ångstrykjärnet har en het platta. Det är lättare än man tror att träffa peruken med den. Och då har du förstört wigen på en enda liten touch. Så var noga med att du använder en steamer och inte ett ångstrykjärn.

 

Vill du locka din syntetwig, sätter du upp papiljotterna i håret och öser på ånga i hela peruken. Låt torka i ett par timmar och ta bort papiljotterna. Borsta sedan igen utan ånga. För att använda ånga på äkta hår måste man besitta med specialkunskaper. Samma gäller human hair blends. Man ska inte använda ånga på peruker som inte är värmebeståndiga. Är du osäker om peruken tål värmebehandling eller inte, testa först i ett litet parti exempelvis i nacken.

wig steamer

PRODUKTER

Även om det är nödvändigt så gillar inte peruker stylingprodukter. Därför ska du minimera mängden i alla lägen. Också, att tvätta bort produkterna är viktigt, speciellt om wigen ska stå ett tag innan nästa användning. Annars blir slitaget ännu större än vid frekvent bruk.

Vid styling av äkta hår gäller vanliga styling produkter och regler. Syntethår är lite trixigare, men följer du dessa råd minimerar du slitaget.

Hårspray är kanske den vanligaste stylingprodukten. Använd en spray som antingen är speciellt framtagen för peruker eller var noga med att välja en spray som är helt vattenlöslig. Att välja rätt spray förlänger livslängden på din peruk. Det allra bästa är att använda en som är speciellt framtagen för att fungera med syntetiska hårfibrer, eftersom kemikalierna i vanliga hårsprayer lätt kan bryta ner syntetmaterialet. Jon Renau, Revlon och Wella har speciella sprayer för syntetperuker. Sök på nätet.

produkter  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm

Syntethår tål i varierande grad andra produkter som mousse eller gel. Vax funkar inte alls med syntetiskt hår. Alla produkter du väljer ska vara vattenlösliga, det är en huvudregel nummer ett. Sedan är det alltid bäst att försöka klara sig utan eller med en liten mängd, vilken produkt det än gäller. Glöm inte att styling gör håret alltid stelare och mindre naturligt. Det är väldigt konstigt om ditt hår inte rör sig alls ens när det blåser friskt...

Om du ska på semester och behöver resa med din peruk bör den transporteras i en stadig behållare som förhindrar att peruken oavsiktligt plattas till eller trycks ihop. Om du är en frekvent resenär kan det löna sig att investera i en särskilt anpassad peruklåda eller en perukresväska, som på bilden.

resa och förvaring  peruker Second Hand Wig Shop Stockholm

Peruker bör förvaras borta från direkt solljus, värme och damm.

Det är också smart att hålla din wig ifrån husdjur och nyfikna barn. 

Det finns särskilda perukgarderober att köpa på nätet. Det kan vara en kul grej, men för de flesta av oss är det en liten överkurs. När du ska förvara din wig längre än någon dag, ska du först vika den på mitten från öra till öra. Detta fungerar bäst när peruken är kort eller medellång. Om peruken är för kort för att vikas och inte är stylad, kan du vända den ut och in istället. Om peruken är lång och rak, kan fläta ändarna i några sektioner. Detta förhindrar att de långa fibrerna trasslar ihop sig under förvaringen.  Placera gärna ett hårnät över peruken. Detta är särskilt viktigt om du förvarar en syntetisk peruk som inte är värmebeständig. Om en syntetisk peruk som inte tål värme tappar sin stil, kommer det att bli svårt att styla den.

Lägg wigen sedan i en plastlåda eller en plastpåse. Det förhindrar att perukens fibrer torka ut.

FÖRVARING & RESANDE

KLIPPNING OCH ÖVRIGA ÅTGÄRDER

Det är naturligtvis skönt om man kan göra allt som behövs själv. Men klippning och många andra lite svårare uppgifter ska man inte ge sig på själv om man inte har kunskap om det. Så där har du två alternativ.

Du kan antingen lämna din wig hos oss för en "renovering". Det är då Sveriges främsta perukexperter som kommer att ta hand om din wig. Du kan även välja att gå vår basic kurs för perukvård och perukmakeri WIGMASTER I där du lär dig allt du någonsin har velat veta om peruker och dess vård.

wigmaster

Vad en begagnad peruk utan anvisningar tål och hur den beter sig är förstås oförutsägbart. Men vi på Mika Marin Stockholm Second Hand Wigs hjälper våra kunder efter bästa förmåga. Du får med dig skötselråd och stöter du på problem som du inte verkar kunna lösa på egen hand, kan du alltid kontakta oss så försöker vi komma på en lösning tillsammans. Du kan nå oss via vårt kontaktformulär eller så kan du svänga förbi salongen i Sundbyberg. (Vi besvarar inte sms och samtalen blir inte alltid besvarade p.g.a bokningar.)

Om du känner dig osäker på tvätten eller stylingen, kan du lämna din peruk till oss och vi tar hand om den. Vi samarbetar med flera perukmakare, som tar hand om din wig på bästa tänkbara sätt. Genom oss kan du få följande tjänster.

Prislistan som gäller för perukvård finns nedan, alla priser är från-priser.

PERUKSERVICE PRISER

Tvätt inklusive Fön/Steam 290

Enkel frisering inklusive Tvätt & Fön/Steam* 490

Enkel uppsättning inklusive Tvätt 490

Avancerad uppsättning inklusive Tvätt  från 590

Toppklippning inklusive Tvätt & Fön/Steam från 690

Frisyrklippning inklusive Tvätt & Fön/Steam från 790

Färgning av hel wig inklusive Tvätt & Fön/Steam från 890

Folieslingor inklusive Tvätt & Fön/Steam från 990

Bleached Knots inklusive Tvätt & Fön/Steam från 790

Plucking av Lace front inklusive Tvätt & Fön/Steam från 790

Naturalisering av oklippt lace** från 1.900

Naturalisering av klippt lace** från 2.900 

Hardfront till Lacefront (efter bedömning)*** från 4.500

Observera, att vissa tjänster kan göras endast för äkta hår och vissa endast för syntet.

Allt arbete utförs av professionella perukmakare eller perukmästare med en gedigen erfarenhet.

* Exempelvis lockar eller extra rakt hår, utformning av frisyr

** Innebär insättning av enstaka hår för hand i lace i den mån det är nödvändigt för en naturlig hårlinje. För ett fullgott resultat kan det krävas insättning av extra lace och/eller bleached knots. Priset gäller för arbete och är inte inklusive materialkostnader, som tillkommer i priset. Du får en uppskattning av slutpriset av oss. Skulle det visa sig att den skiljer sig märkbart från det slutgiltiga, faktiska priset, stämmer vi av det nya priset med dig.

*** Som ovan plus installation av en lace.

bottom of page