top of page

SANT eller FALSKT om tandblekning

Den som inte har hört talas om att man kan få vitare tänder genom en procedur som kallas tandblekning har verkligen levt bakom en sten. Men det florerar många olika påståenden om tandblekning och dess verkan på tänderna etc. Här tar vi reda på vad som egentligen är sant och vad som är falskt.TANDBLEKNING INNEHÅLLER SLIPMEDEL

FALSKT Det finns naturligtvis sådana tandblekningar också, som kan innehålla någon typ av slipmedel eller frätande ämnen, men 99% av alla blekningar som finns tillgängliga i Sverige är helt fria från den här typen av ämnen. Dessutom är det endast tandläkare som får enligt lagen använda slipmedel på tänder. Följer salongen du ska anlita lagen, finns det inget slipmedel i tandblekningen.


DET ÄR BÄST ATT LÅTA TANDLÄKAREN AVGÖRA OM MAN SKA GÖRA EN BLEKNING

SANT Tandläkare är proffs på tänder. Ingen annan yrkesgrupp har bättre kännedom om det vi har i munnen. Självklart är det tandläkaren som kan bäst avgöra om du är en lämplig kandidat för tandblekning. Därför bör du göra en tandundersökning hos din tandläkare innan du planerar göra en blekning och samtidigt fråga om det föreligger några förhinder för dig att bleka dina tänder. De allra flesta kan göra en tandblekning, men skulle tandläkaren avråda dig att bleka dina tänder, lyssna på hen.


TANDBLEKNING GÖR EMALJEN TUNNARE OCH ORSAKAR HÅL I TÄNDERNA

FALSKT Personer med tunn emalj är mer benägna att få hål i tänderna. De kan även få mer kännbara biverkningar av tandbleking. Däremot gör inte tandblekning emaljen tunnare utan endast avlägsnar beläggningar som finns på tandytan och bleker emaljens basfärg vitare. Dina tänders emalj blir inte tunnare av tandblekning.


MAN FÅR ILNINGAR AV TANDBLEKNING

DELVIS SANT Detta påstående är en sanning med modifikation. Ungefär 30% av alla som gör tandblekning upplever ilningar i tänderna efteråt. Känslan kommer oftast när man dricker eller äter något kallt eller varmt. Men denna biverkning går att eliminera lätt genom extra intag av fluor både före och efter en tandblekning. På apoteket finns en tandkräm som heter Duraphat. Om du börjar borsta tänderna med denna tandkräm några dagar innan din blekning och efteråt i några veckor, får du troligtvis inga ilningar i tänderna. Fluor är det mest effektiva och egentligen det enda sättet att eliminera ilningar i tänderna. Det ska du ha i minnet närhelst du upplever ilningar.


ENDAST TANDLÄKARE FÅR BLEKA TÄNDER

FALSKT Tandblekning är klassad som en kosmetisk behandling. Således behöver man inte vara tandläkare för att utöra tandblekning. Däremot är det rimligt att förvänta sig att den som jobbar med något som påverkar ens utseende vet vad hen sysslar med. Din tandblekare bör således vara utbildad inom ämnet. Vi jobbar med Keep Smiling kliniktandblekningen, som kräver att alla som jobbar med märket har gått en gedigen utbildning hos dem där alla väsentliga aspekter inom tandblekning lärs ut innan man får jobba med deras blekning. Se till att den som bleker dina tänder har en utbildning.


TANDBLEKNING GER INTE PERMANENTA RESULTAT

DELVIS SANT För att något resultat inom kosmetiska behandlingar får kallas för permanent måste det hålla minst ett år. Normalt sett håller en kliniktandblekning mellan ett och tre år beroende livsstil. Rökning, snus, vape, kaffe, te och rödvin är exempel på livsmedel som motverkar tandblekningens resultat. Genom att undvika dessa håller blekningen längre. Det är dock omöjligt att leva utan att påverka tändernas färg negativt. Därför måste de flesta göra en ny blekning efter ett till tre år för att bibehålla den vita färgen. Påståendet är därför inte sant i den meningen att resultatet skulle hålla i all evighet, det gör inte hårfärgning heller, men det får kallas permanent.


ALLAS TÄNDER BLIR MÖRKARE EFTER 40

SANT I medelåldern förnyas tändernas inre substans dentin för tredje gången. Första gången är när vi får mjölktänder och andra gången när vi får permanenta tänder. Vad många inte vet är att i medelåldern sker en ytterligare förnyelse då dentinet som ligger under emaljen byts ut ytterligare en gång. Den här gången är färgen på dentinet mycket mörkare än tidigare, vilket orsakar att våra tänder ser mörkare ut efter denna förnyelse. Det är därför inte ovanligt att många börja bleka sina tänder just i denna ålder.


LASERLJUSET I KLINIKBLEKNING HAR EGENTLIGEN INGEN FUNKTION

FALSKT Många klinikblekningar görs under ett så kallad plasmalaserljus. Ljuset har en viktig funktion i processen. Det är ljuset som möjliggör att blekningen kan göras snabbt och att den kan ge omedelbara resultat. Blekningen i en kinikblekning kan nämligen aktiveras endast när blekningen utsätts för detta ljus. Moderna plasmalampor (som våran) har även en katalysator som accelererar effekten av peroxid och möjliggör mindre mängder av peroxid med samma goda resultat som man får med starkare koncentrationer.


DET ÄR BÄTTRE ATT BLEKA TÄNDERNA HEMMA MED EN SKENA

FALSKT Hemmablekningar och blekningar man får med sig från tandmottagningar är ett sätt att bleka och en kliniktandblekning med laserljus är ett sätt. Hemmablekning från tandläkare är effektivare än de blekningar du kan köpa exempelvis på nätet, eftersom medel från tandläkaren innehåller peroxid. Hemmablekningar som säljs på nätet får däremot inte innehålla någon peroxid alls. Laserljuset i klinikblekning gör blekningen mer effektiv än någon annan metod. Det är därför klinikblekning med plasmalaser är det bästa sättet att bleka tänderna.


TANDBLEKNING ÄR DYRT

FALSKT Effektiva klinikblekningar har förut kostat skjortan, låt oss vara ärliga med det. Men priserna på senare åren har mer än halverats och du kan numera få en effektiv och hållbar klinikblekning mycket, mycket billigare än förut. Hos oss exempelvis kostar tandblekningen inte mer än dryga tusenlappen. Det är inte dyrt med tanke på att resultatet kan hålla upp till tre år.


Funderar du på att bleka tänderna?

Om du har tänkt tanken på att bleka dina tänder, har du antagligen någon form av behov av det. Då ska du göra din blekning där personalen är utbildad, där det går snabbt och där du kan förvänta dig riktiga resultat. Hos oss får du allt detta. Våra kunder går alltid hem med vitare leende och rekommenderar oss till sina vänner. Går du i dessa tankar, kom till oss för en professionell tandblekning med plasmalaser. Du kan läsa mer om vår metod här och boka din behandling här. Varmt välkommen till Mika Marin Sthlm.17 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page