top of page

Är intimlaser säkert? Kan man bli steril? Jag svarar på alla dina frågor

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Intimlaser är permanent hårborttagning på delar eller på hela intimområdet både framme och bak. Det är möjligt att lasra bort hår bara på bikinilinjen, insidan av låren och skinkorna, vilket har länge ansetts vara det enda säkra just nära våra vitala delar. Men tekniken går framåt och på senare tid har det dykt upp en massa erbjudanden om att lasra bort allt hår inklusive blygdläppar, pung och bakre skåra ända in in i ringmuskeln. Här reder jag ut vad som är säkert och mycket mer som du vill veta om du funderar på permanent hårborttagning just på intimområdet.

Är det säkert att lasra hela intimområdet?

Med den senaste tekniken som finns är det möjligt att permanent eliminera och reducera hårväxt på hela intimområdet på ett säkert sätt. Den senaste tekniken med trippla våglängder, avancerad kylteknik och fullt anpassningsbar penetrationstyrka har man eliminerat riskerna som finns med en äldre teknik. Men du måste vara säker på att kliniken du går till har den senaste tekniken för att vara säker. Läs mer om vår laser här.


Vilka risker finns det med intimlaser?

Som med alla ingrepp kan vissa oönskade sidoeffekter framträda även om risken för dessa är minimerad om du väljer rätt utförare med rätt utrustning. Den vanligaste biverkningen är att huden blir något torrare på det behandlade området. Det motverkar man med utrahydrativa fuktighetskrämer som Soft Kitty. Med äldre lasermaskiner kunde man inte behandla de mest känsliga områden. Riskerna var många, för att nämna några så orsakade lasern ofta permanenta pigmentförändringar, brände sår och blåsor på området alternativt gav inga märkbara resultat. Dessa risker är nästintill eliminerade med den senaste trippeltekniken, det finns endast något som kallas för teoretisk risk för dessa. Har du otur kan du bli lite känslig på området i några dagar och området kan bli lite inflammerad. Denna risk är högre om du lasrar dig under mens eller om du har exempelvis svampinfektion utan att veta det. (Det är inte rekommenderat att lasra sig under dessa premisser.) Innan laser ska du raka dig på hela området och om du råkar få några små sår, så kan dessa bli irriterade till följd av behandlingen. Var därför försiktig vid rakningen innan. Behandlaren gör en ytlig besiktning på området innan behandlingen för att se att din hud inte har några sår. Det finns även en liten risk för andra typer av hudirritation, men dessa är sällsynta. En seriös klinik informerar dig om samtliga eventuella risker, även de mest sällsynta, innan din behandling. Först därefter behöver du ta ställning till om du vill genomföra behandlingen eller inte. Generellt kan man säga att intimlaser med den senaste tekniken har minimalt med risker och de flesta kan göra behandlingen utan biverkningar.


Kan män bli sterila av intimlaser?

Denna oro kan kännas befogad när man behandlar pungen. Men det finns ingen påvisad risk eller ens en epikris för att någon skulle blivit steril till följd av intimlaser. Lasern penetrerar inte så djupt att könsorganets inre, vitala delar påverkas utan den påverkar endast håret och dess rötter.


Kan gravida göra intimlaser?

Nej. Det finns för lite forskning om laserns påverkan för graviditet för att kunna säga, att laser på gravida skulle vara säkert. Ingen seriös klinik utför intimlaser på en gravid kvinna. Det rekommenderas att du börjar med behandlingen först efter att du slutat amma eller tidigast sex månader efter nedkomst.


Hur många behandlingar behöver jag för att bli helt hårfri?

Detta är väldigt individuellt och man ska understryka, att alla når inte en fullständig hårborttagning utan endast en markant reducering av hårväxten. Hur många behandlingar som behövs är väldigt individuellt, men ligger i snitt 6-8 behandlingar för kvinnor och 8-10 behandlingar för men för bästa resultat. För vissa räcker det med några färre behandlingar. Detta brukar man märka vartefter man har gjort några behandlingar. Din laserterapeut kan ge dig en uppskattning efter några omgångar.


Hur lång tid tar en behandling?

Med dagens teknik går behandlingen på hela intimområdet på endast 10-15 minuter och motsvarar tre olika laserbehandlingar. Med den gamla tekniken kan behandlingen ta upp till 45 minuter och behandlingen gjordes med endast en typ av laser. Detta innebär att vi har reducerat tiden med två fjärdedelar och samtidigt tripplat effekten eftersom håret behandlas med tre olika typer av laser samtidigt (Yag, Alexandrit och Diodelaser).


Hur ont gör behandlingen?

Med den gamla tekniken brukade kunderna uppskatta smärtnivån mellan 7 och 9. Samtidigt tog behandlingen en mycket lång tid. Med vår maskin uppskattar kunderna smärtnivån på mellan 1 och 3. Tittar man på andra metoder som vaxning så är laser helt smärtfritt i jämförelse. Dagens behandling går också väldigt mycket snabbare.


Vad kostar det att intimlasra sig?

Det finns salonger som jobbar med samma teknik som oss som debiterar upp till 2000 kr per behandling. Samtidigt finns det salonger som har den gamla tekniken med en långsam enkellaser som ligger på samma prisnivå som oss. Hos oss kostar en bikinilinje 795 kr per gång och hela intimområdet 995 kr (män 1095 kr). Jämfört med intimvaxning är kostnaden alltså dubbel. Samtidigt är väntetiden behandlingarna mellan lite lägre och efter att behandlingen är klar kommer håret vara borta permanent. Laser är med andra ord i långa loppet det mest lönsamma alternativet oavsett vilken annan metod man jämför med.


Hur ofta gör man behandlingen?

Normalt sett gör man intimlaser med 7-10 veckors intervall. Beroende på hur effektivt ditt hår på varje växtcykel kan elimineras tar hela behandlingsperioden minst 36 veckor, men det kan ta ett helt år. Man kan göra ett uppehåll för sommarmånader och återuppta behandlingarna när solen inte längre gassar på som värst.


Kan jag med mörk hud behandlas med laser?

Ja, med den senaste tekniken går det att lasra alla hudtyper så länge håret är mörkare än huden.


Kommer mina grå hårstrån också elimineras?

Nej, det kommer tyvärr inte att hända. Har du hunnit få grå hårstrån där nere så kommer de inte att försvinna. Det krävs att håret har pigment för att lasern ska kunna göra sitt jobb. Grått hår har förlorat sitt pigment och kan således inte behandlas.


Funkar det på mitt röda hår också?

Är ditt pigment övervägande rött kommer lasern inte att fungera. Laser kräver en del mörk pigment för att kunna hitta till follikeln och roten. Om du däremot har en lätt röd nyans kan det fungera. Du med rött pigment bör komma på en gratis konsultation för en utvärdering om det går att lasra ditt hår.


Kan jag intimbleka mig samtidigt?

Ja, men du måste ta några dagars paus med blekningen innan och efter en behandlingsomgång, helst fyra dagar innan och fyra dagar efter.


Är det mycket förberedelser inför varje behandling?

Det enda du behöver göra är att raka dig på området dagen innan behandlingen och inte applicera några krämer eller andra produkter efter det. Du får gärna vara nytvättad på området. Det är allt. Mellan behandlingarna får du raka dig efter behov, men inte vaxa eller epilera och inte heller använda kemiska hårborttagningsprodukter.


Vilka restriktioner finns det för behandlingen?

Vissa hudsjukdomar gör, att man inte kan göra behandlingen. Under minst två veckor innan och efter ett behandlingstillfälle får man inte exponeras för solen, detta gäller även solarium. Samtidigt solande ger pigmentfläckar. Hög solskyddsfaktor är rekommenderat sommartid utomhus. Man får inte heller vaxa, epilera eller på annat sätt avlägsna hår med roten. Roten måste finnas där för att vi ska kunna förstöra den. Vissa läkemedel som ökar ljuskänsligheten eller tunnar ut huden gör att du inte kan behandlas, din laserterapeut berättar vilka. Du måste också ha avslutat en eventuell antibiotikabehandling minst tre dagar innan behandlingen. Du får inte vara eller försöka bli gravid. Eventuella intimsmycken måste tas av under behandlingen. Innan behandling fyller du i en hälsodeklaration, som din terapeut går igenom. För din egen säkerhet är det viktigt att du svarar på frågorna sanningsenligt. Din terapeut har tystnadsplikt gällande din medicinska historik.


Kommer jag att bli garanterat hårfri?

Det kan tyvärr ingen seriös klinik lova dig eftersom resultaten är högt individuella. Vissa blir helt hårfria medan några andra uppnår endast en kraftig reducering av hårväxt. Det går att inte prognostisera innan man har gjort minst sex behandlingar - i vissa fall inte ens då. Därför utgår det ingen ersättning heller ifall du inte skulle bli 100% hårfri.


Vad bör jag tänka på vid val av behandlande klinik?

- Se till att kliniken använder den senaste tekniken med trippellaser (om du vill ha effektiv och smärtfri behandling, som går snabbt).

- Ställ frågor för att testa behandlarens kunskaper och be hen att berätta om deras maskin och själva behandlingen.

- En seriös klinik erbjuder alltid en kostnadsfri konsultation varunder du har möjlighet att känna på hur lasern känns. En sådan snabbtest på ett litet område ska inte kosta dig något. Det ska inte heller förpliktiga dig att köpa någon behandling.

- En seriös klinik tar reda på din medicinska historik och eventuella punkter som kan göra dig känslig för behandlingen. Det sker oftast i form av hälsodeklaration.

- En seriös klinik lovar dig heller inte guld och gröna skogar utan berättar om realiteter.

Du är alltid välkommen till oss för en gratis konsultation där du får veta allt du har funderat på och får testa lasern på ett litet område. Vi går igenom dina förutsättningar och tar fram en plan för behandlingar om du bestämmer dig att anlita oss som din behandlande klinik. Du kan boka en kostnadsfri konsultation hos oss här.


Varför borde jag välja Mika Marin Stockholm för min laserbehandling?

Dels därför att vi uppfyller alla krav listade ovan för en seriös klinik. Vår laser är en av de modernaste i världen och vi vet hur man effektivast använder den. Dessutom är vi specialister med år av erfarenhet med all typ av hårborttagning. Det är vår huvudverksamhet, inte en i mängden av behandlingar. Och så är vi ju så trevliga att du kommer att se fram emot dina besök hos oss.


Du kan läsa mer om laserbehandlingen hos oss här.69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page