top of page

Kan håret växa tillbaka efter laserbehandling?

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Du har antagligen hört historier om hur håret efter några år har växt tillbaka på personer som har gjort en laserbehandling. Om håret kan växa tillbaka är en av de vanligaste frågorna jag får i mitt arbete. Här förklarar jag allt du bör veta i den här frågan.

Det enkla svaret på frågan är nej. Där hårets rot, follikeln, har dödats kan nytt hår inte växa tillbaka. Om din laserbehanling har fungerat och håret har höllt sig borta några år, är de borta för gott. Men frågan kan inte besvaras endast med den förklaringen. Det finns ju folk som har fått återväxt, det är en kall fakta. Det i sin tur har några möjliga förklaringar, så läs vidare.


FRÅN VELLUSHÅR TILL TERMINALHÅR Alla människor har två typer av hår på kroppen: vellushår och terminalhår. Vellushår är tunna, nästan osynliga hårstrån som ofta kallas för persikohår. Dessa är mjuka fjun som försvinner ju äldre vi blir. Istället för att försvinna, kan dessa strån genom åren utvecklas till terminalhår, som är de synliga gova hårstrån alla har på kroppen. Orsaken till detta är oftast hormonella och den utvecklingen är omöjlig att förhindra. Det händer inte för alla, men för vissa. I desa fall handlar det alltså inte om återväxt utan förändring av hårtyp. Vem som råkar ut för detta är omöjligt att förutspå.


KLIMAKTERIET Människan och blåvalen är de enda däggdjuren som måste genomlida klimakteriet. Det är lika jobbigt för båda, men blåvalen slipper iaf en sak, som kan hända människan, nämligen nyproduktion av hårsäckar. Människokroppen kan börja producera nytt hår när dessa hormonella förändringar sker. Inte här heller handlar det om återväxt utan om helt nya hårsäckar som dyker upp. Om detta sker är det bäst att vänta tills att klimakteriet är över och bnehandla därefter även dessa strån. Detta är inte heller något som alla råkar ut för, men några kvinnor gör det, dess värre.


LASER PÅ HÅRFRIA OMRÅDEN Det är viktigt, att din laserterapeut vet vad hen gör. Det är nämligen viktigt, att inte behandla områden som inte har någon terminalhårväxt. Behandlar man dessa områden, kan laserbehandlingen i vissa fall stimulera hårväxten på så sätt, att vellushår utvecklas till terminalhår. Det här kan upplevas som återväxt även om det inte är det i själva verket. Områden med endast vellushår ska inte behandlas för att undvika att detta sker.


Kontentan med det hela är att laserbehandling ger permanenta resultat. Ingen återväxt från en gång förstörda hårsäckar kan ske, det är en fysisk omöjlighet. Däremot kan vissa olyckliga omständigheter förklarade ovan orsaka nyväxt av hår. Det är dock en mycket liten del av folket som råkar ut för detta. Permanent hårborttagning är verkligen permanent.


Välkommen till Mika Marin Stockholm för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med vår toppmoderna laser. www.bymika.net


407 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page