top of page

Allt du behöver veta om Permanent laser hårborttagning för mörk hud

Uppdaterat: 19 apr. 2023

rmanent hårborttagning har varit de vitas privilegium länge. Gamla lasermaskiner, som många salonger fortfarande använder endast bränner sönder mörk hud och orsakar pigmentförändringar och i värsta fall något mycket värre. Dessutom att behandla mörk hud har varit extremt smärtsamt då värmen i strålarna stannar i folliklarna längre ju mer pigment de har. I ansiktet orsakar detta faktum en intensiv smärta som varar länge. Men allt detta har nu förändrats i och med den nya generationen av lasermaskiner.


Val av behandlare och maskin


Innan du bestämmer dig att genomföra en laserbehandling ska du vara säker på att kliniken du går till har rätt utrustning för mörk hud. Glöm allt som heter någonting med IPL. Kliniker som jobbar med IPL kallar sina maskiner ofta för IPL-laser, men någonting sådant existerar inte. Antingen är maskinen en äkta lasermaskin eller en IPL-maskin. IPL-maskiner använder ett diffust ljus, som inte ger permanenta resultat. Behandlingen är smärtsam i synnerhet för mörk hud. Håret är ofta tillbaka efter några år eftersom diffust ljus inte dödar rötterna helt. Så nummer ett du ska vara säker på är, att kliniken använder en äkta lasermaskin.


Lasermaskiner finns i tiotals olika varianter. Gamla generationens lasermaskiner använder endast en typ av stråle, som oftast heter Diode, Alexandrit eller Yag. Alla dessa har röda strålar som används vid hårborttagning. Men de gamla maskinerna lämpar sig inte för mörk hud. Strålarna söker sig till allt som har mörkt pigment och penetrerar även in i huden utöver hårrötterna, vilket kan orsaka blåsor, sår, pigmentförändringar och i värsta fall brännskador. Så mitt råd är att sålla bort alla som har en maskin med endast en typ av laserstråle. Det brukar betyda att man använder den föråldrande tekniken.


Den nya generationen av lasermaskiner är 3 in 1. De kombinerar alla dessa tre laserstrålar i en och samma handenhet samtidigt. Eftersom de olika strålarna är effektiva mot olika typen och olika delar av håret, blir behandlingen mycket mer effektiv. Själva behandlingstiden reduceras till 30% och man i regel behöver färre behandlingar. Mörk hud kan dock inte behandlas med lika hög styrka som ljus hud, vilket innebär, att du med mörk hud skall vara beredd på att du måste upprepa behandlingen några fler gånger för ett fullgott resultat.


En annan viktig effekt med de nya maskinerna är smärtreduceringen. Att behandla exempelvis ansiktet har varit infernaliskt förut och det har känts även på kroppen. De nya maskinerna är utrustade med ett unikt kylsystem, som gör behandlingen helt smärtfri på kroppen och mycket mindre smärtsam i ansiktet. Jag ska inte ljuga, det gör fortfarande ont att lasra ansiktet, men det går inte att jämföra hur ont det har gjort med de gamla maskinerna. Skillnaden är påtaglig.


Även om de nya maskinerna är fantastiska, så kan det finnas några strån kvar efter alla behandlingar som vägrar att försvinna. Då har man inget annat val än att ta bort dessa med diametri. Det är mycket smärtsamt och behandlar endast ett strå i taget, men de envisa stråna är inte många och det brukar räcka med ett behandlingstillfälle efter alla omgångar laser.


Eftersom vi på Mika Marin Sthlm använder endast den nya generationens laser, kommer resten av artikeln handla om för- och nackdelarna med den nya tekniken när det gäller behandling av mörk hud.


Hur många behandlingar behövs det?


Håret växer i cyklar. Det betyder, att vi alla har mycket fler hår än vad vi kan se. Vi ser endast och kan behandla endast de strån som är i en aktiv fas och är således synliga. När en cykel är i sitt slutskede ramlar håret av och hår som växer fram istället har nya rötter och tillhör den nästa cykeln som varit vilande och nu blir aktiv. Det är alltså inte från samma rot det växer nytt hår förrän efter många månader, kanske ett år.


Alla har olika antal cyklar och för ett fullgott och komplett resultat måste alla cyklar behandlas och alla rötter måste dödas för att ingen ny hårväxt ska kunna ske i framtiden. Det innebär att man måste upprepa behandlingen ett x antal gånger. Hur många gånger det blir är individuellt och kan inte förutspås, men snittet brukar ligga på kroppen kring sex gånger för kvinnor och åtta gånger för män. En cykel är i regel 7-8 veckor lång. Behandlingen upprepas därför med samma mellanrum. Ansiktshår behandlar man däremot annorlunda eftersom strukturen och styrkan i rötterna är annan. Behandlingen i ansiktet upprepar man en gång i veckan i fyra veckor varpå man tar en paus i fyra veckor. Detta pågår tills att alla cyklar är behandlade.


Även om tekniken har tagit stora kliv, kan vi inte behandla mörk hud med lika hög styrka som vi kan behandla ljus hud. Detta kan i vissa fall innebära, att behandlingen måste upprepas några fler gånger på en mörk hud för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Tumregeln är, att ju ljusare hud desto färre behandlingar. Därför behandlar vi inte den allra mörkaste hudtypen, typ 6. Behandlingen av denna hudtyp skulle behöva göras med så svag styrka, att det inte skulle ge godtagbara resultat samt behandlingen skulle behöva upprepas så många gånger att kostnaden skulle skena iväg.


Hur snabbt ser man resultat?


Det är en vanlig missuppfattning, att hårstrån ramlar av under behandlingen. Detta sker successivt under veckorna efter behandlingen när den dödade roten släpper greppet om håret. Det kan visa sig med hårrester på din kudde eller så märker man inte själva fallen alls. På en mörk hud kan det vara lite svårare att se denna process, men den skarpsynte märker resultat redan efter två veckor. Efter varje behandling blir resultaten mer synliga, men de verkliga resultaten blir påtagliga i slutet av behandlingen när det är dags för en behandlad cykel att bli aktiv igen.


Har man extrem tur behöver man inte snygga till resultaten från den första gången man behandlade cykeln. De flesta vill dock att resultaten blir nästintill perfekta. Då kan man göra hela processen en gång till och då naturligtvis till en mycket lägre kostnad och möda. Med andra ord beror allt detta till sist och syvende på dig själv och dina krav kontra förväntningar. Det är ändå viktigt att ha realistiska förväntningar. Permanent hårborttagning tar tid och alla blir inte 100% hårfria, som konstaterats tidigare.


Terminalhår, som vi har på kroppen och som skäggväxten består av, på mörk hud brukar vara något grövre än håret på ljus hud. Det kan i sin tur göra, att efter att håret har ramlat av, blir den tomma follikeln synlig under en kortare period. Detta är särskilt vanligt i ansiktet. Många upplever detta som besvärligt, men man ska komma ihåg att huden läker snabbt igen och huden blir slätare när man bra ger den lite tid.


Finns det fler risker för mörk hud än för ljus hud?


Mörk hud måste behandlas av en person som vet vad hen gör. Det är mycket lättare att råka ut för skador, som i värsta fall kan lämna permanenta spår efter sig. Det är viktigt att första behandlingen görs med låg styrka för att känna efter om huden tål starkare penetration. Först vid andra behandlingstillfälle börjar man höja fluensen och styrkan i strålarna.


Det finns inga speciella risker för mörk hud som inte finns för ljus hud, men dessa risker är mer överhängande vid behandling av mörk hud. Försiktighet är den viktigaste faktorn. Även veckorna innan och efter behandlingen är viktiga och även om mörkhyade inte oftast behöver tänka på att skydda sig i solen så är det extremt viktigt att det behandlade området inte ska utsättas för solljus minst tre veckor innan och tre veckor efter varje tillfälle. Det blir i stort sett så, att man inte får vistas i solen under behandlingen. Skulle det vara oundvikligt, måste solskyddsfaktor 50 andvändas. Solen är laserns värsta fiende och detta är ännu viktigare vid behandling av mörk hud.


De generella riskerna finns listade på hemsidan och gäller alla hudtyper.


Kan tatuerad mörk hud behandlas?


Man kan inte föra laserenheten över tatueringar utan att dessa är täckta med vit kirurgtejp. Lasern söker sig till pigment och tatueringar består av det. Utan skyddsåtgärder bränner man sönder huden där man är tatuerad. Har du mycket tatueringar är det inte rekommenderat att lasra sig alls. Det är ingen skillnad mellan olika hudtyper, även om många tror att mörk tatuerad hud går att behandla. Så är alltså inte fallet.Vad bör man göra själv?


Först och främst ska det behandlade området renrakas dagen innan eller samma dag som behandlingen. Inga krämer, deodorant eller andra produkter ska påföras huden efter att man duschat på behandlingsdagen. Solen måste undvikas i högsta möjliga mån i stort sett under hela behandlingen. Huden ska smörjas med fuktighetsgivande kräm regelbundet eftersom lasern kan torka ut hudcellerna något. Man ska inte heller utsätta huden för påfrestningar under behandlingstiden. Att vaxa sig, epilera sig eller använda kemiska hårborttagningsprodukter under behandlingen är inte tillåtet. Roten måste finnas kvar för att den ska kunna förstöras. Däremot får man raka sig på området hur ofta man vill. Vid utslag eller hudirritation kontaktar du kliniken som ger dig specifika råd. Det är i stort sett allt som man måste ha i åtanke.


Välkommen till oss!


Man vet vad man kan vänta sig först efter att man provat. Du är därför välkommen att boka en tid för en kostnadsfri konsultation där vi svarar på alla dina frågor och du får prova hur det känns. Boka din tid på https://bymika.bokadirekt.se.824 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page