top of page

12 Sant eller Falskt om Laser

Trots att permanent hårborttagning med laser har funnits länge, är det fortfarande något som det cirkulerar många osanna rykten om. Här reder vi ut några av de vanligaste påståénden om laser. Sant eller falskt.


LASERBEHANDLINGEN ÄR SMÄRTSAM

Falskt - En korrekt utförd laserbehandling kan kännas lite, men det gör inte ont, det enda undantaget är när man behandlar skäggväxten. Då, särskilt i början av behandlingen kan det göra ont. Smärtan är då intensiv, men direkt övergående. På kropopen är en moderna laserbehandling helt smärtfri och obehaget lindras av en modern kylteknik, så behandlingen känns på sin höjd med värme, men sällan hetta.


VEM SOM HELST KAN UTFÖRA LASERBEHANDLINGAR

Sant - Marknaden för kosmetiska laserbehandlingar i Sverige är helt oreglerad och det krävs ingen särskild utbildning för att utföra dessa behandlingar. Inte heller finns det någon generell utbildning till laserterapeut utan varje leverantör utbildar sina köpare av lasermaskiner. Därför är det av yttersta vikt, att du som konsumetnt och kund förvissar dig om att din terapeut har all den kunskap som behövs. Känns det osäkert och du inte riktigt kan få förtroende för en terapeut, gå någon annanstans och var säker istället. Det är din hud och dina pengar det handlar om.


LASER KAN SKADA TESTIKLARNA, DÖDAR SPERMIER OCH ORSAKAR IMPOTENS

Falskt - Det finns inga som helst forskningsresultat som tyder på detta. Studier kring reproduktivitet och laser har gjorts hundratals gånger och ingen har kommit fram till ett resultat som ens antyder, att laser skulle vara skadligt för testiklarna eller spermier. inte heller påverkar laser den sexuella förmågan, inte i nuläget eller senare. Tvärtom så används viss typ av laser vid behandling av impotens. Du kan alltså med andra ord lasra dig intimt helt utan den här typen av bekymmer.


LASER ORSAKAR MISSFALL

Osäkert - Det råder en viss osäkerhet kring att lasra sig när man är gravid. Det som är känt är att laser kan i vissa fall orsaka fosterskador. Men om laser även kan orsaka missfäll är okänt. Därför är det ingen seriös klinik soim utför laserbehandlingar för gravida eller för kvinnor som ammar. Efter en förlossning måste du vänta minst ett halvår innan du får påbörja en laserbehandling. Allt för att vara på den säkra sidan.


LASER KAN GE HUDCANCER

Falskt - Detta påstående cirkulerar framför allt i kretsar kring den alternativa medicinen. Men påståendet är grundlöst. Det finns inte ett enda cancerfall i världen som bevisligen skulle orsakats av en laser. Istället används laserteknik exempelvis vid bortoperering av cancertumörer. Däremot är det viktigt att undvika direkt solljus i samband med en laserbehandling då samtidigt solande, även i solarium, ökar risken för hudförändringar, som i sin tur kan i värsta fall utvecklas till hudcancer.


MAN FÅR MÖRKARE HUD AV LASER

Falskt - Detta påstående förhindrar många att göra en intimlaser trots att man vill bli av med hårväxten på intimområdet. Men även här kan vi konstatera, att detta påsående saknar helt en verklighetsförankring. En korrekt utförd laserbehandling ger inte några hudförändringar om samtidigt direkt solljus undviks under behandlingsperioden. Samtidigt solande däremot kan ge upphov till hudförändringar, som kan ge mörkare hud eller pigmentfläckar. Därför är det av yttersta vikt att följa terapeutens råd gällande samtidigt solande och användning av brun utan sol -produkter på området som behandlas med laser.


LASER FUNKAR INTE PÅ ÖVERVÄGANDE RÖTT ELLER GRÅTT HÅR

Sant - För att laserbehandlingen ska vara effektiv och kunna döda hårrötterna, måste en sträng av protein i form av mörk pigment finnas i håret. Annars kan laserstrålen inte ledas till hårroten där själva elimineringen av hårväxte n sker. Detta protein saknas i övervägande rött hår och det har försvunnit när håret har blivit grått. Därför är det lönlöst att lasra rött eller grått hår. Samma gäller helt ljust, så kallat platinablont hår,


MAN SKA INTE LASRA SIG PÅ SOMMAREN

Falskt - Man kan lasra sig året om ifall man undviker direkt solljus på det området som behandlas. Exempelvis intimlaser är för de flesta (som inte solar nakna) helt riskfritt. Det finns inte heller några förhinder att lasra andra delar av kroppen heller, om man bara ser till att inte pressa i solen under behandlingsperioden. Men eftersom många av oss vill ändå ha möjligheten att griljera sig i solens strålar, så väljer många att ta en paus under sommaren när det gäller de områden som vi vill utsätta för solandet.


LASER SKADAR TATUERINGAR

Sant - Laser, ändock av annan typ, används för borttagning av tatueringar och sanningen är att alla laser kan skada tatueringar ovh göra dem ljusare. Risken stannar inte heller där. Eftersom laserstrålarna söker sig till pigment så uppstår det alltid en brännskada av någon grad om man lasrar över tatueringar. Detta gör mycket ont både vid tillfället och ibland i veckor efteråt. I värsta fall krävs det behandling för att bli av med smärtan. Därför ska tatueringar täckas över med kirurgisk tejp om det finns risk att strålarna kan träffa tatueringen.


LASER OCH IPL ÄR LIKA EFFEKTIVA

Falskt - IPL är en behandling som används för hårborttagning. IPL står för Intensiv Pulserande Ljus och är just vad namnet säger: ett ljus från en lampa. Det är alltså inte laser och det finns ingenting som heter IPL-laser. IPL är fantastiskt vid föryngring av huden och i andra syften, men vid hårborttagning är det rätt värdelöst. Resultaten efter IPL är sällan permanenta eftersom ljuset endast skadar hårroten och inte dödar den. Dessutom kan IPL vara riktigt smärtsamt oavsett område som behandlas. Vill du ha permanenta resultat, skall du välja en äkta laser och inte IPL.


MÖRK HUD KAN INTE LASRAS

Falskt - Den nya generationens lasermaskiner kan behandla alla hudtyper och ger lika bra resultat även för mörk hud. Laserbehandling är inte längre den vita mannens privillegium utan lika tillgängligt för alla. Men som konstaterat tidigare, skall du med mörk hud förvissa dig om att din terapeut har all den kunskap som krävs för att lasra mörk hud. Känns det osäkert, gå någon annanstans.


LASER ÄR DYRT

Falskt - Priserna på laser kan verka höga om man inte ägnar dem en fortsatt tanke. Prislappen är oftast minst det dubbla om vi jämför med vaxning och flerfaldig om vi jämför med rakning. Men här måste man göra några beräkningar. I snitt behövs det sex laserbehandlingar för ett bra resultat. Denna prisnivå har du uppnått efter att du har vaxat dig 12 gånger och därefter behöver du inte spendera ett öre på att ta bort hår på området,. De flesta vaxar sig en gång i månaden, vilket gör att du har tjänat in Allt detta slipper du vid laser hårborttagning - för gott.


Jag hoppas att jag har rett ut de tveksamheter som kan finnas kring laserbehandlingar. Har du fler frågor eller vill helt enkelt testa först, boka en en kostnadsfri konsultation så får du svar på alla dina frågor och får testa på ett litet område gratis. Om du redan är säker på att du vill bli av med håret för gott, utnyttja vårt erbjudande om halva priset på första behandlingen och därefter rabatter med ca 20 procent.


Varmt välkommen till laserbehandling hos oss på Mika Marin Sthlm.

143 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page