top of page

10 tips om Brasiliansk Vaxning

Att vaxa sig en trappa ner är i dagsläget helt mainstream. "Alla gör det." Och det är verkligen "alla", både män och kvinnor. Eller well, när jag säger alla så är det kanske riktigt alla, men det finns statistik som säger att så många som 45% av svenskarna har någon gång vaxat sig intimt och hela 80% har någon gång rakat sig slät på intimområdet.


Det finns många myter kring intimvaxning och mycket som florerar är inte riktigt sant. Här reder vi ut några av påståenden och ger dig 10 viktiga tips och råd gällande intimvaxning.

VAD HETER DET EGENTLIGEN?

Ett kärt barn har många namn. All intimvaxning kallas ofta för Brazilian wax eller Brasiliansk Vaxning. Men om vi ska vara petiga så är Brazilian faktiskt en vaxning där man avlägsnar håret helt på intimområdet, men lämnar en liten fläck kvar precis ovanför könet, en trekant eller landningsbana kan man kalla det för.

Vaxning som inte lämnar någonting kvar heter faktiskt Hollywood. Och när man bara snyggar till underlivet så att inga polisonger sticker ut på insidan av låret, så kallas det för bikinivaxning. Bikinivaxning finns i två utföranden: En vanlig Bikini som slutar vid ljumskgränsen och Exteded Bikini där man går något längre in på sidorna.


BÅDE FRAM- OCH BAKSIDA VAXAS

Både vid Brazilian och Hollywood nöjer man sig inte med att vaxa endast på framsidan. Även den bakre skåran vaxas helt ren från allt hår. Detta kan kännas kanske konstigt, men är viktigt inte bara från den estetiska vinkeln utan även från en hygienisk synpunkt.

Vissa av oss minns tiden då vi fick röka inne på krogarna. Ännu bättre minns man hur håret luktade efter en sådan kväll. Håret har nämligen en mycket god förmåga att samla in lukter. Lukterna där bak är ju inte något som vi vill förknippas med. När man avlägsnar håret där bak kommer hela underlivet lukta bättre och fräschare. Så Brazilian är inte bara en behandling man gör pga sin fåfänga utan även pga sin fräschör.


MÄN KAN VAXA PUNGEN UTAN RISKER

Det florerar många konstiga påståenden om Manzilian - manlig intimvaxning. Vissa av dessa är att man skulle skada den reproduktiva funktionen om man vaxar pungen. En annan är att det skulle göra så ont att man går dubbelvikt resten av veckan när man vaxat sig. Inget av dessa är sant. Det finns ingenting som pekar på att man skadar någonting där nere vid en vaxning. Dessutom, även om pungen är en känslig kroppsdel, så är den känslig för exempelvis slag och klämmande, men pungen har ganska få nerver på ytan och är inte särskilt känslig för hårborttagning. Rätt utfört gör inte vaxning av pungen mer ont än vaxning någon annanstans.


DET GÅR ATT BEDÖVA OCH MINSKA SMÄRTAN

Vi på Mika Marin Sthlm är nästan ensamma om att erbjuda bedövning vid intimvaxning. Bedövning kan minska smärtan upp till 70 procent. Vi använder samma bedövningsspray som man använder på sjukhus exempelvis vid halsoperationer eller vid gastroskopi. Vi tycker nämligen, att det är helt onödigt att uppleva smärta om man kan slippa det. En ytbedövning släpper efter cirka en timme så du behöver inte gå runt och känna dig bedövad i underlivet. Allt är som vanligt efter en timme.


ÖVERVIKTIGA KUNDER SKA INTE BETALA MER

Det finns många salonger som debiterar mer för vaxning av överviktiga klienter. Det motiveras med att det tar något längre tid att vaxa en överviktig person, att det är svårare att få bra resultat och att det går mer produkter åt vid en behandling av en överviktig person. Även om allt detta är sant så motiverar det inte till att ta högre priser av en storväxt person. En vaxning ska kosta per område, inte per kilo. Om din salong vill debitera mer av dig, gå därifrån. Du behöver inte betala mer än någon annan om du går till ett ställe som inte diskriminerar överviktiga.


INGENTING ÄR PINSAMT FÖR EN PROFFS

Många upplever intimvaxning som något jobbigt och privat eftersom man måste ta av sig kläderna nedan midjan inför en person man inte känner. Man kanske skäms för hur det ser ut eller är blyg på det sättet. Det som många killar är rädda för är att de kan få en erektion under vaxningen. Den manliga organen reagerar ofta på beröring oavsett vem det är som berör den eller varför. Som en vaxterapOeut som vaxat minst tusen individer kan jag säga, att för oss finns det ingenting som är pinsamt. Vi vet att det där med erektionen kan hända och vi vet att det är normalt och ingenting en kund kan rå över om det skulle hända. Det finns inte heller något vi inte har sett förut när det gäller utseende, behåring eller annat. Du kan med andra ord slappna av. En proffs kan hantera alla situationer på ett bra sätt och vi tycker faktiskt på riktigt att det finns ingenting som är pinsamt i detta sammanhang.


MENSCYKEL STYR KVINNORS SMÄRTA

Få vet, att kvinnors känslighet av smärta beror på var i menscykeln man befinner sig. Smärtkänsligheten är som lägst 7-10 dagar före och 7-10 dagar efter mensen. Det kan vara mycket mer smärtsamt än vanligt att vaxa sig under mensen. Många föredrar av olika anledningar att inte vaxa sig just då. Men om du nu ska ändå göra det under mensen så bör du för fräschörens skull använda dig av en tampong eller en menskopp. Det är också viktigt att om du vaxar dig under menstruationen, att vara extra noggran med hygienen då bakterier tar lättare fäste under den aktiva perioden.


KALLVAX, VAXREMSOR ELLER HOTWAX?

Det finns många olika metoder för vaxning. Något som har blivit allt vanligare är kallvaxremsor för hemmabruk. Här vill vi ge ett litet varningens ord. Dessa remsor är avsedda, så som det även står i förpackningen, för vaxning av bikinilinjen och ingenting annat. Kallvax är för hårt att användas på hela intimområdet och kräver oftast flera omgångar på ett och samma område. Detta orsakar irritation och gör huden mycket känslig. Använd inte kallvaxremsor för intimvaxning, även om priset skulle locka dig.

Intimvaxning ska inte heller utföras med varmvax som avlägsnas med remsor, oavsett om det är syntetremsor eller bomullsremsor. Denna typ av vax är avsedd endast för kroppsvaxning. Ingen skyddande olja används vid användning av remsvax. Detta kan göra att det yttersta lagret av huden följer med när man rycker av remsan. Det kan skada ditt underliv allvarligt och gör mycket mer ont än korrekt vaxning. Om terapeuten tar fram vaxremsor, spring därifrån.

En korrekt utförd, skonsam intimvaxning utförs med "hotwax" som avlägsnas utan remsor. Vaxet stelnar efter en stund och dras av direkt utan hjälpmedel. Se till att din intimvaxning alltid utförs med rätt material.


DU KAN HJÄLPA TILL I PROCESSEN

Din terapeut kan be dig att dra huden uppåt under vaxningen. Det gör man ofta, men särskilt om man är överviktig eller inte har jättetajt hud på området. Ta inte illa upp om din terapeut ber om detta. Det är för ditt eget bästa. När huden är spänd avlägsnas håret med större säkerhet med roten och resultatet blir bättre. Dessutom minskar detta obehaget och smärtan vid vaxning. Så hjälp till, det blir alltid bäst vid samarbete.


DET SKA KÄNNAS RÄTT

Att ha en bra kemi med den som utför din vaxning är kanske ändå det allra viktigaste. Det ska kännas rätt och bekvämt att ta av sig inför sin terapeut och stämningen ska vara lättsam och inte kännas pinsamt, genant, jobbigt eller ansträngt. Känns det obekvämt redan från första början, var inte rädd att säga det och gå därifrån. Det är din kropp och dina pengar! Du ska inte behöva betala för något som inte känns helt rätt och bekvämt. Alla människor passar inte ihop med alla. Det är kall fakta och det ska även terapeuten veta, förstå och acceptera. Du behöver inte i ett sådant fall betala heller för terapeutens tid, om det är terapeuten eller kemin mellan er som gör att du vill gå därifrån. Nu är det lyckligtvis inte ofta det händer, men intimvaxning, som redan som sådan kan vara något jobbigt för många, ska vara en behaglig upplevelse i sin helhet. Du har rätt till det så var inte rädd för att "kräva" det.


BOKA EN TID IDAG

Gör som så många andra och intimvaxa dig! Efteråt kommer du att känna dig väldigt ^^.

Vi på Mika Marin Sthlm är proffs inom intimvaxning och specialister inom Manzilian.

Du kan boka tid för Brazilian här och Manzilian här. Välj bedövning som tillägg om det är din första gång eller vill reducera smärtan.


Ha en skön hårfri sommar!

1 027 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page