top of page

12 sätt att bli av med oönskat hår >

Uppdaterat: 23 feb.

Hårborttagning har funnits bland människor nästan lika länge som det finns bevis för intelligent liv. Hår har avlägsnats från olika delar av människokroppen av massor med olika skäl. Det kan ha varit religiösa, praktiska eller medicinska skäl, men det allra vanligaste har alltid varit och kommer förmodligen alltid att vara fåfängan. Här finns de idag 12 vanligaste sätt att avlägsna oönskat hårväxt. Vissa är rena rama tortyren medan andra är hur smidiga som helst. Hos oss utför vi tre av dessa.Men vaffan heter det? Epi, depi, lebbig...?

Vi i branschen använder olika uttryck för hårborttagning beroende på vad det är som avlägsnas. När endast den synliga delen tas bort (som ex. vid rakning) kallar vi det för depilering. När även roten avlägsnas (som ex. vid vaxning) kallar vi det för epilering. När metoden går ut på att förstöra roten permanent eller semipermanent (som ex. vid laser) så heter det eliminering för oss.Rakning känner vi alla till eftersom det är det allra vanligaste sättet att avlägsna hår. Vid rakning skärs hårstrået av nära hudytan med en rakhyvel, rakkniv eller en elektronisk apparat. Rakning ger ett kortvarigt resultat. Håret som rakas bort börjar faktiskt växa tillbaka redan efter 20 minuter. Vissa människor får en stubb så snabbt som inom ett par timmar medan andra kan till synes stanna hårfria någon dag. Rakning är den av alla metoder som är vanligast i medicinska syften, exempelvis före operationer.


De flesta är även bekanta med plockningen. Enstaka hårstrån kan avlägsnas på detta sätt ett och ett med hjälp av en pincett. Plockning är en relativt smärtsam men vanlig metod för att reducera och forma ögonbryn. Även hårväxt i näsa och öron avlägsnas ibland med hjälp av pincett, vilket är mycket smärtsamt jämfört med exempelvis vaxning av näshår som kan upplevas som helt smärtfri.


Threading är en hårborttagningsmetod som tros härstamma från Indien, men är allra vanligast i Mellanöstern. En tvinnad bomullstråd rullas över huden. Den drar då med sig hårstråna med roten. Eftersom snöret är rakt kan man åstadkomma perfekta linjer och threading har därför blivit ett populärt alternativ till pincett. För att metoden ska funka måste hårstråna vara minst 1,5 mm långa. Threading är lämpligt endast i ansiktet.


Spiralen är en ganska ny metod som använder sig av samma princip som threading. En spiralliknande manick rullas då över huden. Spiralen rycker då med sig hår med roten. Metoden tillämpas främst för de tunna fjunen som finns i ansiktet, men inte grövre hårväxt. Gränsen går vid ögonbryn, de är för tjocka för spiralen.Det här är djävulens påfund, en metod som gör infernaliskt ont, i alla fall om du frågar mig. En epilator är en el- eller batteridriven apparat som drar upp hårstrån med rötterna ett och ett i en rask takt. Håren behöver vara minst 1 mm långa. Hårborttagning med epilator är också ganska tidskrävande och eftersom det är smärtsamt är det inte en särskilt populär metod.


Hårborttagningskrämer och -skum är kemiska alternativ till depilering. Dessa innehåller kemiska substanser som löser upp hårstråna, som sedan skrapas bort med en spatel och sköljs av. Det är tyvärr lätt att ha krämen på lite för länge vilket kan orsaka brännskadeliknande skador på huden. Kontinuerlig användning kan ge permanenta pigmentförändringar i form av mörkare färg på användningsområdet. Effekten håller i sig mellan tre och sju dagar. Återväxten är icke-trubbig och mjukare än vid rakning.


Vaxning är en gammal metod där varmt, flytande vax appliceras på huden. När den har stelnat avlägsnas vaxet med ett snabbt ryck eller tas bort med hjälp av en tygremsa. På kroppen brukar man använda remsvax och på intimområdet och i ansiktet använder man speciella produkter för området, så kallade hot waxes. Hot wax avlägsnas utan remsor. Vaxning ger ett långvarigare resultat än metoderna ovan. Man är hårfri upp till tre veckor varefter stubb börjar sakta växa tillbaka. Håret växer tillbaka icke trubbigt och mjukare. Vaxning av pubesområdet kallas intimvaxning eller brazilian för kvinnor och manzilian för män. Den brasilianska vaxningen innebär att allt hår avlägsnas, ibland med en liten noggrant formad remsa kvar. Vid en brasiliansk vaxning och manzilian kan smärtan reduceras med en lokalbedövande spray med lidokain. Det år dock få salonger som erbjuder detta. Det gör vi på Mika Marin Sthlm.

Denna metod är tillgängligt hos oss. Läs mer om den här.


Vid sockring använder man nästan samma metodik som vid vaxning. Man applicerar här en blandning av socker, citronsyra och vatten, som därefter dras bort med hår och döda hudceller som fastnat i sockerblandningen. Resultatet håller som vid vaxning.


IPL eller intensivt pulserande ljus är en behandling som ofta blandas ihop med äkta laser. Nästan alla hemma-apparater är IPL och inte laser, som många tror. Vid IPL eller EPL använder man en apparat som avger ljus som förstör hårrötterna, men oftast inte dödar dem helt. Resultaten kallas ofta permanenta, men håret brukar växa tillbaka inom 6-10 år. IPL måste göras flera gånger efter hårets växtcykel. Resultaten blir inte 100% men en signifikant reducering av hårväxt kan uppnås. IPL är dock ofta smärtsamt eftersom ljuset i maskinen är diffust och inte skarpt som i lasermaskiner. IPL kan inte göras på mörkare hudtyper och är mer tidskrävande än laser.


Laser är en effektiv metod för permanent hårborttagning och den kan göras för alla hudtyper inklusive de mörkaste. Vid behandlingen för man en handenhet med laserljus över huden på området man vill behandla. Laserbehandlingen är smärtfri och den görs med ett skarpt ljus som förstör hårsäckarna permanent. Ny hårväxt på samma plats inom hårets växtcykel är därmed omöjligt. Behandlingen upprepas så många gånger som man har vaxtcykel. Hårsäcken är nämligen vilande i perioder och därför görs permanent hårborttagning flera gånger på samma område. Priserna på behandlingen har gått ner dramatiskt under senare åren och behandlingstiden har reducerats till några minuter per område. Därför är laser hårborttagning idag det populäraste alternativet efter rakning. Hemma-apparater är oftast inte äkta laser även om de marknadsförs som sådana. Laser bör hanteras av utbildad salongspersonal.

Denna metod är tillgänglig hos oss. Läs mer om den här.


Elektrolys tillhör gruppen Djävulens påfund. Detta är en smärtsam och föråldrad metod som används numera på enstaka hårstrån som vägrar försvinna med andra metoder, Metoden uppfanns 130 år sedan. Varje enskild hårsäck utsätts då för en elektrisk stöt via en nål som förs in och med svag likström förstör de celler som låter håret växa ut. Metoden är långsam eftersom varje hårstrå måste behandlas enskilt och nålen dessutom måste sitta i ett par minuter.


Diatermi är nästan identisk behandling med elektrolys och hör till samma grupp behandlingar som är infernaliskt smärtsamma. Diatermi är dock något snällare mot huden och går snabbare att genomföra. Denna metod används också när vissa strån inte försvinner på andra sätt.Metoderna är många, som ni ser. Du ska naturligtvis välja en metod som passar bäst för dina mål och behov. Vi på Mika Marin Sthlm kan hjälpa dig både med vaxning och laser samt plockning av ögonbryn. Hör av dig om du skulle vilja göra en behandling.

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page